saxonwold

johannesburg, gauteng

in progress

This project is a new multi-residential development in the heart of the tree rich suburb of Saxonwold. It comprises of 4 high end units located on a newly subdivided erf. 

The design language throughout has been in two parts. Firstly, the steel clad ‘barn style’ where the living areas are placed which utilises large volumes on the first floor. The second, being the lower scale section of the house, utilises exposed face brick on the ground floor and painted plastered walls on the first floor relating more to the historical context of Saxonwold and being sensitive to the materiality and the scale of the surrounds. 

The aim of the planning layout of the building was to blur the threshold/line between the inside and outside space thus creating a seamless transition between the two by using large sliding glazed doors to open the façade to the outside garden and patio. Large window openings have been used throughout the buildings to maximise natural light, as well as to allow for views to the outside from anywhere in the house. 

The Saxonwold Development looks to create units for high-end courtyard living.
 

@2018 by GASS Architecture Studios

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon